Ananas Hasadı ve Sonraki Adımlar

Ananas Hasadı ve Sonraki Adımlar

Yerel marketler için tam olgunluk aşamasında ve uzak mesafe marketler için %75-80 olgunluk aşaması kesilmelidir. Hasat keskin bir bıçak ile, meyve sapı 5-7 cm meyve üzerinde bırakılarak yapılmalıdır. Taç yaprakları temizlenmelidir. Meyve üzerinde herhangi bir mekanik zedeleme meyvenin hızlı çürümesine neden olabilir. Dolayısıyla, meyve hasadında büyük bir özen gereklidir.

Hasattan 10 gün önce parachlorophenoxyacetic asit Sprey nakliye ve depolama sırasında fizyolojik dökümünü azaltır. Meyve ağırlıklı olarak Temmuz-Ağustos ta hasat edilir. Ancak, küçük bir ürün Mart da hasat edilebilir. Kesimi yaklaşık 8 ay bir yıl arasında yaymak mümkündür.

Ananasın mümkün olan en iyi lezzet ve renk gelişimi için bitki üzerinde büyümesine izin verilmelidir. Eğer olgunlaşmadan erken hasat edilirse, meyve üzerinde ağaçsı hamuru gelişebilir.

Konserve sanayi için, yaklaşık 1.5 kg ulaşan meyveler kullanılmalıdır.

ANANAS YETİŞTİRİCİLİĞİNDE HASAT SONRASI YÖNETİMİ

Ananas yaralanmalara, sıkıştırma veya çeşitli etkilere duyarlıdır. Yaralanan yerler hızla genişleyerek çürümeye başlar. Hasadı mümkün olan en kısa sürede yapılmalı ve soğutmaya alınmalıdır.
Soğutma sıcaklığı olgun ve yarı olgun olanlar için 7-10 °C’ dir. Göreli nem oranı yüzde 85-95 olmalıdır. Aynı sıcaklık ve nem ile depolama ve nakliye sağlanır. Soğutma, soğuk hava yöntemi ile yapılır. Ortama bağlı olarak saklama süresi 2-4 hafta arasında değişebilir. Hava alabilecek bir ambalaj ile saklanmalı ve taşınmalıdır.

Pazarlama ve ihracat

Ananas a her zaman dış pazarlarda çok güzel bir talep vardır. İşleme endüstrisi de yüksek oranda talep etmektedir.
İhracat temel ürünleri meyve, dilim konserve, meyve suyu ve reçel bulunmaktadır.

Ekonomik hayat
Bir ananas ekim Ekonomik ömrü 4 yıl civarında dır. Sonra bu tarla sökülmeli ve yeniden sürülerek hazırlık yapılmalıdır.
Top