Trabzon Hurması Yetiştiriciliği

Trabzon Hurması Yetiştiriciliği

Anavatanı Çin olan Trabzon hurması dünyada yetiştiriciliği; ılıman iklim kuşağında yer alan ülkelerde yapılmaktadır. Türkiye’de Trabzon hurması yetiştiriciliği çok eski yıllardan beri yapılıyor olmasına karşın, gerek üretim ve gerekse pazarlama açısından henüz istenilen düzeye ulaşamamıştır. Ülkemizde, illerin yarıdan fazlası Trabzon hurması yetiştiriciliği yapmasına rağmen yıllık üretim 15.000 tona ulaşabilmiştir.

Trabzon hurması subtropik iklim meyve türü olmasına karşın, kışın yaprağını dökerek -12 oC hatta bazı çeşitlerde -18 oC’ye kadar olan düşük sıcaklıklara dayanabilmektedir. Hurmanın tüketimine baktığımızda taze ve kurutularak kullanıldığını görmekteyiz. Taze tüketimde, buruk olmayan(tanensiz) çeşitler sert iken yenilebilmektedir. Buruk olan çeşitler ise yeme olgunluğuna getirilip buruklukları giderildikten sonra tüketilebilmektedir.

Hurmanın meyve iriliği 50-300 gr arsında değişmektedir. Hatta 350 gr kadar da çıkabilmektedir. Meyve şekilleri çeşitlere göre konik, yuvarlak ve basık şekillerde olabilmektedir.

Meyve eti buruk olmayan çeşitler;

Fuyu; Meyveleri iri (250 gr) basık, yuvarlak, meyve kabuğu turuncu eti ise turuncudur. Sert iken yenebilen, muhafazaya uygun, yüksek kaliteli orta erkenci bir çeşittir.

Matsumoto Wase Fuyu; Çok verimli, erkenci, meyve eti buruk olmayan bir çeşittir. Ayrıca Firmamızca üretimi yapılan yumuşadıktan sonra tüketilebilen Hachiya ve Morali çeşidi de bulunmaktadır.
Trabzon hurmaları dikimden 3-4 yıl sonra verime başlamakta, 7 yaşından sonra tam verime yatmaktadır.
Top