Armut Ağacı Sulama

Armut Ağacı Sulama

Armut ağaçlarının en önemli ihtiyaçlarından biri de sulamadır. Susuz kalan ağaçların meyve büyümesi yavaşlar, ürün verimi azalır. Kapama bir bahçede armut yetiştiriciliği söz konusu ise güzlük veya kışlık çeşitlerde, mayıs ayından eylül ayına kadar sulama yapılması önerilir. Kışlık çeşitlerin güzlük çeşitlere göre daha az sulanması gerekir. Aksi takdirde depolanma ömrü azalır. Sulama, kullanılan anaçlara göre de değişir.

Ayva anacı kullanılan bahçede sulama, diğer anaçların kullanıldığı bahçelere göre daha fazla yapılmalıdır. Anaca göre sulamada; ayvadan sonra armut, ahlat ve alıç gittikçe azalan oranda sulanmalıdır. Meyve ağaçlarında sürgün faaliyeti devam ediyorsa sulama da devam etmelidir.

Bahçenin su isteği topraktaki neme bakılarak anlaşılır. Ayrıca yabani otların buruşmasından da sulanma zamanının geldiği anlaşılabilir. Armut ağacının sulanmaması, meyve içindeki taş hücrelerinin artmasına neden olmaktadır. Ayva anacı kullanılan bitkilerde yirmi günde bir, armut çöğürü kullanılanlarda ise otuz günde bir sulama yapılmalıdır. Sıcak ve kurak geçen mevsimlerde sulama sayısı artırılır. Son yıllarda damlama sulama yöntemi, armut bahçelerinde de uygulanmaktadır.
Top